... gyújtok egy gyertyát, mert azt gondolom, hogy a legkisebb világosság is elegendő ahhoz, hogy eltűnjön a sötétség. Hogy adjak nevet is a dolognak, legyen ez a FÉNYT, MOST! És ezt teszem majd mindig, amikor tehetetlenül állok a sötétség és a gonoszság fala előtt. Nem akarok tüntetni, nem mondok semmit, csak pár percig maradok. Nem hívok senkit, aki akar, jöjjön, de ha kérhetem, ne beszéljen, ne harsogjon, pláne arról, hogy kiket képvisel. Aki eljön, magát képviselje. Ne hozzon táblát, zajongó eszközt, ne viselkedjen hivalkodó módon. Ne hozzon gyertyát, fáklyát, lámpást: fényből bőven elég egyetlen lángnyi. Ha egyedül leszek, az se baj, ha tízen leszünk az jó, ha százan még jobb. Az is lehet, hogy egyszer többen leszünk, mint a gárdisták, többen, mint a közönyösök, és talán még a gonoszoknál is többen. Most is többen vagyunk, csak nem hisszük el. Állunk a sötétség fala előtt a rettegéstől bénán, és nem merünk világot gyújtani. Aki akar imádkozzon, aki akar, csak úgy hallgasson, maradjunk pár percig, aztán fújjuk el a gyertyát, hogy jusson majd újabb sötéthullámok ellen is.
2009 november huszonhatodikán délután hatkor több mint száz jó emberrel meggyújtottam az első gyertya lángját Budapesten, a Hősök terén. (Vajda József képe)


2009. december 10., csütörtök

Tűzifa és nem krisztuskereszt


Nem felszentelt keresztet döntöttek le Pomázon a minap, hanem a Jobbik nevű neonáci pártalakulat által - gyűlöletkeltő és kirekesztő céllal - köztérre talicskázott, és külön köztisztasági problémát is okozó fatákolmányt.
A keresztes háború és a nácizmus gyilkos eszmevilágát harsogó üzenetek tolmácsolására szolgáló horror- és terrorkészítményeknek a civilizált világban sehol nem lehet legálisan helyük.
Különösen felháborító lelketlenségre vall a köztereknek a Názáreti Jézus keresztjére emlékeztető, rasszista, antiszemita célzatú förmedvényekkel történő elárasztása egy olyan ünnepi időszakban, amely a maga legbensőbb lényege szerint a szegények, az elesettek, a megalázottak megszabadítását és a bűnös emberiség egészének a megváltását hirdető karácsonyi üzenettel áll a legigazabb összefüggésben.
Felszólítjuk a keresztény egyházak tagjait, élükön a lelkészeket és főpásztorokat, hogy félresandítástól mentes egyértelműséggel utasítsák el (nem pedig Erdő Péter bíboros fátyolos szavaival - igaz, ő legalább megszólalt e szennyes ügyben) a Jobbik nevű pártszervezet által űzött kalandorkodás kereszténységet gyalázó praktikáit (köztük az évente megismételt keresztállítási botránykeltést), és keresztényellenes merényletként bélyegezzék meg e kufárszellemű politikai társaságnak a keresztény névvel és szóval űzött istenkáromló demagógiáját. Felhívjuk továbbá a Krisztus egyházának lelkészeit és más őrállóit arra, hogy hitvalló őszinteséggel határolódjanak el azoktól a papi és más egyházi személyektől is, akik segédkezet nyújtanak a Jobbik közéletmérgező gyalázatosságaihoz, sőt, mint egyesek e tényezők közül, attól sem riadnak vissza - lásd a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia paráználkodását -, hogy a kereszténység legszentebb jelképeit a legrútabb rasszista-antiszemita eszmék hirdetésére használják fel.
Mint értesülhettünk róla, Sólyom László államfő ismeretlen célú "zárt ajtók mögötti" diskurzusra fogadja hétfőn a Kárpát-medencében élő "magyar egyházi méltóságokat". Őszintén reméljük, hogy az Államfővel folytatott bizalmas beszélgetéseiket az egyháznagyok felhasználják arra is, hogy megtárgyalják vele az ország életét katasztrofális irányba sodorni igyekvő jobbikos törekvésekkel szemben követendő nemzetstratégia kérdéseit.

Iványi Gábor rektor és Majsai Tamás dékán közleménye ( Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak) 


Iványi György megjegyzése:

Iványi Gábor és Majsai Tamás nyilatkozata - gyalázkodó, gyűlölködő kommentárok kíséretében - leginkább szélsőjobboldali honlapokból, vagy antifasiszta levelező rendszerek mail-jeiből ismerhető meg. Egyetlen konszolidált médium egyetlen egy műsora adott hírt róla: Orosz József Kontrája a Klubrádióban. Az "országos méltóságok" hallgatását, taktikázgatását már megszoktuk - a sajtó hallgatása elképesztő. Nincs más magyarázata, mint az öncenzúrázó gyávaság.
Az antifasiszta levelezők mail-jeiben ismételgetett "Iványiék kontra Erdő, Jobbik" tárgy gondatlan alkalmazkodás a szélsőjobb hamis cezúráihoz. Erdő Péter a nagyon kevés véleményformáló közszereplő egyike, aki szót emelt a keresztény jelképpel visszaélő, kirekesztő kampány ellen. Az egyházi nyilatkozat hagyományos tartózkodása, óvatossága lehetővé teszi, hogy a politikai keresztek felállítói - köztük a katolikus és más keresztény egyházak számos, a kampányban közreműködő papja - ne hallják meg a bíboros szavait. Igaza van Iványinak, Majsainak, Erdő "fátyolos" nyilatkozatánál hangosabb szó kell - ám Iványit Erdővel szembeállítani, a bíborost és a Jobbikot egy frontként kezelni, így is kártékony ostobaság.
Iványi és Majsai bátorsága tiszteletet és védelmet érdemel. Szükségük lesz rá. A védelem egyetlen eszköze, ha - nem törődve a sajtó- és személyiégi jogi perek fenyegetésével, nem sandítva népszerűségi és eladási indexekre - magunk is nevén nevezzük a náci mocskot, és és békésebb időkre tartalékolva a kevésbé fontos nézetkülönbégeket, erre ösztönözzük a "véleményformáló elit" minél több tagját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése