... gyújtok egy gyertyát, mert azt gondolom, hogy a legkisebb világosság is elegendő ahhoz, hogy eltűnjön a sötétség. Hogy adjak nevet is a dolognak, legyen ez a FÉNYT, MOST! És ezt teszem majd mindig, amikor tehetetlenül állok a sötétség és a gonoszság fala előtt. Nem akarok tüntetni, nem mondok semmit, csak pár percig maradok. Nem hívok senkit, aki akar, jöjjön, de ha kérhetem, ne beszéljen, ne harsogjon, pláne arról, hogy kiket képvisel. Aki eljön, magát képviselje. Ne hozzon táblát, zajongó eszközt, ne viselkedjen hivalkodó módon. Ne hozzon gyertyát, fáklyát, lámpást: fényből bőven elég egyetlen lángnyi. Ha egyedül leszek, az se baj, ha tízen leszünk az jó, ha százan még jobb. Az is lehet, hogy egyszer többen leszünk, mint a gárdisták, többen, mint a közönyösök, és talán még a gonoszoknál is többen. Most is többen vagyunk, csak nem hisszük el. Állunk a sötétség fala előtt a rettegéstől bénán, és nem merünk világot gyújtani. Aki akar imádkozzon, aki akar, csak úgy hallgasson, maradjunk pár percig, aztán fújjuk el a gyertyát, hogy jusson majd újabb sötéthullámok ellen is.
2009 november huszonhatodikán délután hatkor több mint száz jó emberrel meggyújtottam az első gyertya lángját Budapesten, a Hősök terén. (Vajda József képe)


2009. december 7., hétfő


Igazán nem vártam, de bekövetkezett: a Facebookon és levelekben már több mint nyolcszázan csatlakoztatok a FÉNYT, MOST!-kezdeményezéshez. Csak azért nem írom, hogy "mozgalom", mert az még kicsit nagyképű lenne. Majd talán akkor, ha egyszer úgy ezren leszünk együtt valahol. Bár csakugyan vannak mozgalmi jelek: például az, hogy ország több pontján gyújtottak már gyertyát a sötétség ellen, kicsi falvakban is. Nagyobb városokban is készülnek erre.
Jó lenne, ha még többen ismernék meg a FÉNYT, MOST oldalát: http://www.fenytmost.blogspot.com .

December tizedikén, csütörtökön lesz az Emberi Jogok Napja. Mivel úgy gondolom, hogy kezdjük elfelejteni, mi minden történt itt az utóbbi hónapokban, délelőtt tizenegyre elmegyek Tatárszentgyörgyre ahhoz a házhoz, ahol az ötéves Csorba Robikát az apjával együtt agyonlőtték az azóta szerencsére már elfogott gyilkosok. Gyertyát gyújtok a Roma Polgárjogi Alapítvánnyal, és vezetőjével, Horváth Aladárral közösen. Akikre emlékezünk: Nagy Tiborné (1968. augusztus 16. - 2008. november 3. Nagycsécs), Nagy József (1985. május 22. - 2008. november 3. Nagycsécs), Csorba Róbert (1981. november 16. - 2009. február 23. Tatárszentgyörgy), Ifj. Csorba Róbert (2004. július 8. - 2009. február 23. Tatárszentgyörgy), Kóka Jenő (1955. február 14. - 2009. április 22. Tiszalök), Balogh Mária (1964. július 21. - 2009. augusztus 3. Kisléta).
Emlékezem majd Szögi Lajosra is (1962 március 4. - 2006 október 15. Olaszliszka). Ha hinnék Istenben és a Mennyek Országában, azt gondolnám, hogy a Teremtő személyesen fogadta, hogy így jelezze: nincs mentség arra, hogy egy pillanatra félrenézett, és hagyta azt, ami vele, a gyerekeivel és gyilkosaival megtörtént. Ha hinnék a Mennyek Országában, azzal vigasztalnám magam, hogy  Robika lelke most vele van, őt tanítgatja, ha ugyan van ennek valami értelme odafönt, és együtt figyelik, hogy mi tanultunk-e valamit a rettenetes sorsukból.
Tudom, hogy Tatárszentgyörgyre aligha tud velem bárki is eljönni. De aki délután ötkor ráér, kérem jöjjön el a a Holokauszt Emlékközpontba (Budapest, IX., Páva u. 39), ahol kiállítás nyílik a halálbrigád áldozatainak emlékére, amit Iványi Gábor lelkész nyit meg. Örülnék, ha találkoznánk, ha szégyenben és bánatban testvéreink éreznék, hogy legalább néhányan velük vagyunk. Nem azért, mert együtt kell félnünk, hanem mert együtt akarunk élni.

1 megjegyzés:

  1. Gondolatban én is ott vagyok, és remélem sokan vagyunk.Üdvözlettel:Szaszkó Rózsa

    VálaszTörlés