... gyújtok egy gyertyát, mert azt gondolom, hogy a legkisebb világosság is elegendő ahhoz, hogy eltűnjön a sötétség. Hogy adjak nevet is a dolognak, legyen ez a FÉNYT, MOST! És ezt teszem majd mindig, amikor tehetetlenül állok a sötétség és a gonoszság fala előtt. Nem akarok tüntetni, nem mondok semmit, csak pár percig maradok. Nem hívok senkit, aki akar, jöjjön, de ha kérhetem, ne beszéljen, ne harsogjon, pláne arról, hogy kiket képvisel. Aki eljön, magát képviselje. Ne hozzon táblát, zajongó eszközt, ne viselkedjen hivalkodó módon. Ne hozzon gyertyát, fáklyát, lámpást: fényből bőven elég egyetlen lángnyi. Ha egyedül leszek, az se baj, ha tízen leszünk az jó, ha százan még jobb. Az is lehet, hogy egyszer többen leszünk, mint a gárdisták, többen, mint a közönyösök, és talán még a gonoszoknál is többen. Most is többen vagyunk, csak nem hisszük el. Állunk a sötétség fala előtt a rettegéstől bénán, és nem merünk világot gyújtani. Aki akar imádkozzon, aki akar, csak úgy hallgasson, maradjunk pár percig, aztán fújjuk el a gyertyát, hogy jusson majd újabb sötéthullámok ellen is.
2009 november huszonhatodikán délután hatkor több mint száz jó emberrel meggyújtottam az első gyertya lángját Budapesten, a Hősök terén. (Vajda József képe)


2009. december 17., csütörtök

Kevesen voltunk, de elegen

Ma délután Clemens Prinz vezetésével harminc jóakaratú ember segítségével, illetve jelenlétében megtisztítottuk a budapesti Roma Holokauszt Emlékművet. Sok munka nem akadt, mert egy igazán tiszteletreméltó ember megelőzött minket: az állati ürüléket letisztította, az "A döglött cigány jó cigány" feliratból a "döglött" szót letörölte. A fagyos szélben csak igen nehezen tudtunk gyertyát gyújtani, de végül az is sikerült.
Be kell vallani: kis csalódást okozott, hogy noha két-háromszáz ember biztosan ígérte eljövetelét, csak ennek tizede - köztük a város legtávolabbi részéről érkező idős emberek - gondolta komolyan, hogy jelenlétével is megtiszteli a meggyalázott cigányok emlékét. De ettől nem keseredtünk el, hiszen manapság az is nagy öröm, ha legalább néhány igaz emberrel lehetünk egy társaságban. (Vajda József képei)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése