... gyújtok egy gyertyát, mert azt gondolom, hogy a legkisebb világosság is elegendő ahhoz, hogy eltűnjön a sötétség. Hogy adjak nevet is a dolognak, legyen ez a FÉNYT, MOST! És ezt teszem majd mindig, amikor tehetetlenül állok a sötétség és a gonoszság fala előtt. Nem akarok tüntetni, nem mondok semmit, csak pár percig maradok. Nem hívok senkit, aki akar, jöjjön, de ha kérhetem, ne beszéljen, ne harsogjon, pláne arról, hogy kiket képvisel. Aki eljön, magát képviselje. Ne hozzon táblát, zajongó eszközt, ne viselkedjen hivalkodó módon. Ne hozzon gyertyát, fáklyát, lámpást: fényből bőven elég egyetlen lángnyi. Ha egyedül leszek, az se baj, ha tízen leszünk az jó, ha százan még jobb. Az is lehet, hogy egyszer többen leszünk, mint a gárdisták, többen, mint a közönyösök, és talán még a gonoszoknál is többen. Most is többen vagyunk, csak nem hisszük el. Állunk a sötétség fala előtt a rettegéstől bénán, és nem merünk világot gyújtani. Aki akar imádkozzon, aki akar, csak úgy hallgasson, maradjunk pár percig, aztán fújjuk el a gyertyát, hogy jusson majd újabb sötéthullámok ellen is.
2009 november huszonhatodikán délután hatkor több mint száz jó emberrel meggyújtottam az első gyertya lángját Budapesten, a Hősök terén. (Vajda József képe)


2009. december 14., hétfő

Csütörtökön gyalázatot takarítunk, gyertyát gyújtunk


Pár napja Magyarországon élő fölháborodott külföldiek és a Tilos Rádió néhány munkatársa  letisztították a Nehru parton álló budapesti Roma Holokauszt Emlékművet, amelyet emberek állatszarral és gyűlölködő feliratokkal mocskoltak be. Azóta a származásuk miatt elpusztított cigányok ezreinek emléket állító kőépítményt ismét bemocskolták. Nem csak a cigányokat, nem csak a rettenetes sorsú áldozatok emlékét, hanem minden tisztességes embert megaláznak ezzel. Csütörtökön délután háromkor a Budapesten élő osztrák Clemens Prinz vezetésével ismét letakarítjuk az emlékművet.
Utána pedig meggyújtunk egy gyertyát, hogy a sötétséget elűzzük az emlékmű közeléből. (A cím: Budapest IX. Nehru part, a Petőfi híd közelében, a Közraktár utcáról elérhető.)
Aki tud, jöjjön el, aki nem, gondoljon ránk. Aki távol van, és úgy érzi, tenni kell valamit, gyújtson egy gyertyát. Ha megteheti, küldjön egy képet erről, hogy a gonosz emberek ne csak a tiltakozók számát lássák, hanem azt is, hogy a számok mögött emberek vannak.
Bízom abban, hogy ez az üzenet eljut a főváros és a kerület illetékeseihez, és meglepnek minket azzal, hogy mire odaérünk, eltakarítják a mocskot és a mocskolódást. Büszke lennék az állam képviselőire, ha későn bár, de fölismernék felelősségüket, és úgy nyilatkoznának, hogy kiépítenek egy olyan figyelő- és takarító szolgálatot, amelyik egy munkanapon belül intézkedik az ilyen és ehhez hasonló esetekben.
Kérek mindenkit, aki Magyarország területén rasszista, halottgyalázó, emberellenes feliratot talál, álljon elé egy gyertyával, és küldjön erről egy fényképet, amelyet honlapunkon és a Facebook-oldalunkon teszünk közzé. Jelezze a felirat pontos helyét, az illetékes önkormányzat elérhetőségét, hogy az embergyalázás tényéről értesíthessük az illetékes önkormányzatok vezetőit. Keressük együtt azokat a sunyi gyilkosokat, akik szavakkal és mocskos jelekkel ölnek lelkeket!
Illő tisztelettel kérem az állam képviselőit, a választott tisztségviselőket, a hivatalnokokat, a rend őreit, és minden tisztességes embert, hogy segítsenek ebben.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése